Google maps használata offline módban

Minden alkalommal amikor külföldre megyek a határon döbbenek rá, hogy a Google Maps nem működik az Androidon ha nincs net. Márpedig külföldön az adat romaing árak igencsak borsosak, így nem engedélyezem. Szóval a határon a telefon adat kommunikáció kikapcsol, és ennyi. Még évekkel ezelőtt hallottam, hogy létezik a funkció, amivel egy térkép részlet SD kártyára menthető, és így a Google Maps képes offline működésre, ez persze eddig soha nem jutott eszembe az út előtt, csak a határon. Most a helyzet azonban változott. Holnap indulunk Krakkóba a Railsberry konferenciára, és végre eszembe jutott.

A funkció már évek óta létezik Pre-cache map area néven, csak egy kicsit el van dugva. A működéshez a Settings > Labs menüben ki kell választani a Pre-cache map area opciót, ezzel engedélyezzük a funkciót. Ezek után ha a térképen kiválasztunk egy címet (hosszan tapizunk a képernyő egy részén, és a felbukkanó buborékban a kis nyílra bökünk) akkor a cím menü alján megtaláljuk a Pre-cache lehetőséget.

A Pre-cache funkcióval a Maps letölti a kiválasztott cím 10 mérföldes (kb. 16 km) körzetét (igazándiból egy tízszer tíz mérföldes részt, nem kört) a telefon SD kártyájára, így azt akkor is használni tudjuk, ha nincs adatkapcsolat. Jó dolog, hogy akár több térkép részlet is letölthető, gondolom a korlát a memória vagy SD kártya mérete.

Az SD kártyára letöltött adatokat törölni is tudjuk, hogy ne foglaljanak helyet a Settings > Cache settings > Pre-cached map areas menüben. Itt akár a nevüket is megváltoztathatjuk, aminek nem sok jelentőségét látom egyelőre.

Update: az offline mód távolról sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Gyakorlatilag használhatatlan navigációra, mert a pre-cached térképen nem lehet keresni és a navigáció sem működik. A navigáció addig működni tud, amíg ki nem lépünk belőle, vagy le nem térünk az útról, mert ez végzetes, nem működik tovább. Belátható, hogy ez egy 7 órás krakkói úton elkerülhetetlen, így meg is történt. Nagyjából a Cseh-Lengyel határon adta fel a navigáció, minek eredménye képp jól el is tévedtem, pedig ki is volt nyomtatva az út.

Tanulva a hibából, letöltöttem egy valódi navigációs szoftvert. A Sygic 8 napos kipróbálást ad, így nem kell látatlanba fizetni. A használatával gyorsan megváltozott a Google Maps-hez ragaszkodásom. A két térkép fényévekre van egymástól, természetesen a Sygic mindent tud az utazásról, még a trafiopaxokat is. Mindenkinek ajánlom, felejtse el a Google maps-et ha valódi navigációra és utazási információra van szüksége!

Kövess minket!